Aktuality

PO REPREZENTAČNÍ PAUZE TŘI DŮLEŽITÁ UTKÁNÍ

5.3.2024, 22:58

Po reprezentační přestávce opět pokračuje MOL liga. Na programu jsou poslední tři kola základní části, po ní budou následovat národní nadstavby. Porubanky jsou zatím na předposledním místě, jen o skóre nad Hodonínem. Právě ten a ještě pak Šala a Olomouc jsou právě ty tři týmy, se kterými se naše holky utkají.

Prvním ze zmíněných soupeřů bude teď v neděli slovenská Šala. Po loňské veleúspěšné sezóně se letos trápí a hráčkám se nevyhýbají zranění. Šala je momentálně na osmém místě s 15. body. Nejlepšími střelkyněmi jsou mladá Olívia Ščípová, která právě v posledních čtyřech utkáních týmu chyběla a zkušená Katarína Pócsiková. Šala se dlouhodobě prezentuje velmi rychlou hrou, tak budeme zvědaví, jak se s tím náš mladý tým popere. V posledním utkání na Slavii naše holky ukázaly, že umí hrát vyrovnanou partii i s favoritem a rychlá házená jim určitě není cizí. Navíc se mohou opřít o stabilní výkony brankářek a proto všichni věříme, že konec základní části MOL ligy ukážou holky, co v nich je.

V úvodu zmíněná reprezentační přestávka určitě pomohla holkám zregenerovat před závěrečným finišem a dobře se připravit na důležitá tři utkání. S týmem však nebyly dvě naše opory. S juniorskou reprezentací odjela do Egypta k přípravě před Mistrovstvím světa naše mladá brankářka, Patricie Wizurová. Juniorky odehrály tři přípravná utkání s Egypťankami, dvakrát zvítězily a jednou domácím podlehly. Druhou Porubankou v reprezentačním dresu byla Míša Demlová, která se do ženského reprezentačního výběru vrátila po delší pauze. České reprezentantky odehrály dvě těžká utkání s favoritkami kvalifikační skupiny, Nizozemskem. Ve středu 28.2.2024 v hale UNYP v Praze ve skvělé atmosféře sahaly Češky minimálně po bodu a předvedly skvělý kolektivní výkon. V hale nechyběla také hlasitá porubská podpora v podobě našich trenérek minižactva a dvou malých házenkářek s rodiči. Bohužel v následné odvetě 3.3.2024 na půdě soupeřek nezopakovaly výkon z prvního utkání a vysoko podlehly. Přesto jsme na tým a Míšu určitě hrdí a věříme, že český tým zvládne kvalifikaci na Euro a opět se ukáže na vrcholné akci. Kromě kvalifikace na Euro čeká tým vedený Bentem Dahlem ještě těžká kvalifikace na Olympijské hry v Paříži.

 

Míšu Demlovou jsme v jejím nabitém programu malinko vyzpovídali.

 

Míšo, po delší odmlce jsi byla povolána do ženské reprezentace. Jak se to zrodilo, kdy a kdo tě oslovil a jaká byla tvá reakce?

„Oslovena jsem byla asistentem trenéra Danielem Čurdou již na konci loňského roku. Chtěl se společně s trenérem se mnou individuálně domluvit, zda bych byla schopna si zajistit volno v práci a přijet na reprezentační sraz. Na začátku ledna jsem jim tuto nabídku potvrdila, s tím, že jsem si v práci vzala pár dní dovolenou a pár služeb vyměnila s kolegyněmi. Za nominaci jsem byla ráda, těšila jsem se za holkama, které jsem dlouho neviděla."

 

Jak tě přijal tým a jak rychle si zapadla do herního systému trenéra Benta Dahla? Pod jeho vedením jsi hrála asi poprvé, je tak?

„Ano, s reprezentačním trenérem Bentem Dahlem jsem se setkala poprvé. Jeho herní systém je postavený na tvrdé a agresivní obraně s rychlým přechodem do útoku, což mi vyhovuje. Kolektiv se o pár hráček omladil oproti tomu, když jsem byla na reprezentaci naposledy. S většinou hráček se už dlouhodobě znám, s některými mladšími hráčkami jsem se seznámila, i když se potkáváme na hřišti v rámci MOL ligy. S holkama jsem vycházela dobře, ve volných chvílích jsme chodili na kafe a reprezentační sraz jsem si s nimi užila. Parta je tam dlouhodobě dobrá."

 

Jaká byla kvalifikační utkání z tvého pohledu? V domácím jste sahali po remíze, ale v Nizozemsku bohužel utkání nevyšlo.

„S utkáním v Praze jsme byli i přes prohru spokojeni. Na hřišti jsme plnily pokyny trenéra, donutily Nizozemky v útoku chybovat a v obraně jsme je dokázaly často přerušovat. Diváci v hale vytvořili neskutečnou atmosféru, která nám dávala energii a chuť neustále bojovat, i když jsme Nizozemky neustále dotahovaly. Za tuto podporu bych chtěla všem poděkovat, nejen fanouškům a rodinám v hale, ale taky všem divákům u televizních obrazovek. Zápas v neděli v Nizozemsku byl pro nás takovou noční můrou. Nedařilo se nám vůbec nic. V útoku jsme se nedokázaly prosadit, obrana nám nefungovala na žádných pozicích a Holanďanky nám dávaly jednoduché branky. Většinu gólů jsme dostávaly z jejich rychlého přechodu do útoku."

 

Teď zpátky do Ostravy. Porubu čekají poslední tři kola. Šaľa, Hodonín a Olomouc. Jak vidíš vaše šance na tolik potřebné body?

„Každý zápas je pro nás důležitý. Šaľa má momentálně zraněné klíčové hráčky, což by nám mohlo trošku pomoci, každopádně to pro nás bude těžký zápas. Utkání s Hodonínem sice hrajeme u soupeře, ale je pro nás povinností si odtamtud přivézt dva body. Zápas s Olomoucí pro nás nebude nic lehkého, bude to moravské derby. Věřím, že vítězné dva body zůstanou u nás doma a společně s fanoušky ukončíme vítězně základní ligovou část sezóny. Věříme, že doma nás požene kupředu plná hala a naši fanoušci nás jako vždy podpoří, všechny tímto zvu do haly, jak na Šalu, tak Olomouc."

 

V neděli se tedy těšíme na zaplněnou Sarezu, případně můžete sledovat utkání jako vždy na tvcom.cz. Odkaz ZDE.

 

Více informací o reprezentačních utkáních naleznete na webových stránkách Českého svazu házené: JUNIORKY a ŽENY

 

 

 

Ostrava MSK Ostrava Poruba Molten Rehband Mol liga Ha-vel Joma Genetrix JS Property Invest ALVI CZ a.s. Národní sportovní agentura Český svaz házené Seyfor G&E Trading Vodotech Aqualia InBido Pod Zofinkou

PLAY OUT 2024

Tým Z V R P Scóre B
1.DHK Zora Olomouc300393:10321
2.DHC Plzeň220067:6319
3.Handball club Zlín4202123:11912
4.DHC Sokol Poruba320191:8910

Nejlepší střelkyně