Aktuality

PODZIMNÍ ČÁST MOL LIGY DOHRÁNA - ZAČÍNÁ MISTROVSTVÍ SVĚTA

26.11.2023, 13:20

Polovina sezóny je za námi, ale fanoušek házené zkrátka nepřijde. Na programu je svátek ženské házené - Mistrovství světa, které se koná ve třech zemích, Norsku, Švédsku a Dánsku. Česká ženská reprezentace odehraje svou základní skupinu v dánském Frederikshavnu a soupeřkami jim budou týmy Konga, Nizozemí a Argentiny. Máme radost, že se do nominace na tuto vrcholnou akci probojovala také naše bývalá hráčka, odchovankyně hlučínské házené, Eliška Desortová. Elišce i celému týmu držíme palce. Všechna utkání jak našeho týmu, tak i ostatní utkání budou ke zhlédnutí na programu ČT sport nebo ČT sport plus. Více informací o programu MS a další podrobnosti naleznete na stránkách ČSH ZDE.

 

Tým Poruby nyní čeká příprava na jarní část. Ta podzimní se výsledkově příliš nevyvedla. Body získaly Sokolky pouze se Zlínem a Hodonínem. Po bodech sahaly ovšem hned v několika dalších utkáních, V Michalovcích prohrály pouze o 3 branky, stejně tak doma s Pískem. O dvě branky pak prohrály doma s Plzní nebo v Šale a Olomouci, kde dokonce vedly o 8 branek. Propadly pouze doma s Mostem a Kynžvartem, v Dunajské Stredě a se Slavií Praha, ale většinou po dobře rozehraných prvních poločasech.

 

Tým se bohužel musel během podzimní části vypořádávat s několika zraněními. Nejprve se ještě před samotným začátkem zranila navrátivší Adéla Baumbachová, na to se zranila mladá talentovaná spojka Klára Ulmanová, křídelnice Aneta Misková a v závěru, kdy se do hry opět zapojila Adéla Baumbachová, zranila se nejlepší střelkyně Poruby, Anežka Farářová. Se zraněním kolene se také potýká nejzkušenější hráčka Poruby, Sheila Hiraldo. Tu jsme malinko vyzpovídali.

 

Sheilo, polovina sezóny je za vámi. Máte jen dva body za výhru se Zlínem a Hodonínem. Jak ty sama hodnotíš letošní výkony?

„Myslím si, že jsme zatím podali solidní výkon, hlavně vyhráli ty dva klíčové zápasy se Zlínem a Hodonínem. Cítím, že jsme na správné cestě a dívám se optimisticky druhé části sezóny."

 

Mnoho utkání jste prohráli těsným rozdílem. Co chybělo k výhrám?

„Někdy stačí malá chyba nebo naopak lépe zvládnutý klíčový okamžik, abychom pak naklonili misku vah v náš prospěch. Držení míče v utkání je rozhodně zásadní. Práce na přesnosti a zlepšení při manipulaci s míčem může znamenat velký rozdíl v konečném výsledku utkání."

 

Teď je na programu reprezentační přestávka, český tým jede na Mistrovství světa. Ty jsi kapitánka reprezentace Portorika, ale to na MS nebude. Každopádně jsi nedávno byla se svým týmem na Panamerických hrách. Řekni nám něco o této akci a jak jste se umístili.

„Přestože jsme se neprobojovali na Mistrovství světa, nedávno jsme hrdě reprezentovali Portoriko na Panamerických hrách. Akce se konala v Santiagu v Chile ve dnech 24. až 29. října za účasti osmi týmů a pouze jedné vstupenky na OH do Paříže 2024. Náš tým předvedl dobrý výkon, ale v naší skupině jsme dvakrát prohráli a jednou zvítězili. Extrémně důležitý zápas s hostitelským týmem Chile o medaile jsme prohráli a museli jsme tak bojovat o 5. až 8. místo. Poslední dvě utkání jsme vyhráli a obsadili tak 5. místo na Panamerických hrách. Byl to pro nás všechny nezapomenutelný zážitek."

 

V Ostravě jsi druhým rokem. Jak se ti tady líbí? Měla už si možnost Ostravu poznat blíže? Už se přihlásila zima, tvá druhá, těšíš se?

„Ano, jsem v Ostravě druhým rokem a zkušenost je neskutečně jiná. Miluji prozkoumávání města, zejména mám ráda vyhlídkovou věž Nové radnice. Miluji výhled odtud. Dozvěděla jsem se něco málo o fascinující historii Ostravy, poznamenané uhlím, železem a ocelí. Dolní Vítkovice jsem sice ještě neměla možnost navštívit, ale v Avion Shopping Parku jsem našla své oblíbené útočiště k odpočinku (úsměv). Baví mě chodit po centru a hledat kavárny, i když s příchodem zimy přiznávám, že moje procházky jsou poněkud minimalizovány. Zima a já nejsme nejlepší přátelé, ale zvykám si. Přesto jsem nadšená, co může zima v Ostravě nabídnout už podruhé (úsměv)."

 

Zpátky k házené. Tým Poruby je cekem mladý, druhým rokem téměř ve stejné sestavě. Vidíš ty sama nějaký posun, či v čem je třeba se ještě zlepšit?

„Družstvo Poruby si již druhým rokem udržuje celkem mladé složení, což umožnilo větší soudržnost. Pokrok je vidět v několika aspektech, jako je komunikace na hřišti a taktická sehranost mezi námi hráčkami. Vždy však existují oblasti pro zlepšení, jako je konzistentnost v plnění taktických pokynů a rozvoj individuálních dovedností. Usilovně pracujeme na vylepšení těchto aspektů a pokračujeme ve vývoji jako tým. Mládí týmu je výhoda, kterou využíváme, a věřím, že s vysokým nasazením, které vždy tým má, se budeme i nadále výrazně zlepšovat."

 

Sleduješ také porubskou mládež? Dorostenky, žačky?

„Ano, sleduji porubskou mládež od dorostenek až po malé školačky. Je moc potěšující vidět, jak si dívky tento sport užívají a jak se vyvíjejí. Také jsem měla příležitost být na turnajích školní ligy a miluji její atmosféru a to, jak nás všechny házená baví. Velmi ráda vždy podporuji její rozvoj. Jsem nadšená z potenciálu, který děti ukazují. Pomáhám ráda při budování úspěšné budoucnosti Poruby."

 

Tvůj přítel, Edwin Brito Benítez hraje za Kopřivnici, jak se mu daří, je tam spokojený? A jak vidíte budoucnost, co plánujete?

„Edwin je zpět po operaci kolene a jeho radost po návratu na hřiště nás oba naplňuje spokojeností. V Kopřivnici se cítí šťastný. Pokud jde o budoucnost, nadále ho podporuji v jeho kariéře a jsem nadšená ze všeho, co dokázal. Pokud jde o mě, musím si dát dohromady své koleno, abych mohla být stoprocentně připravena na jarní část MOL ligy."

 

Děkujeme za rozhovor a držíme palce jak tobě, tak samozřejmě celému týmu.

 

(Foto: Štěpánka Czyžová, archiv Sokol Poruba a FB reprezentace Portorika)

 

 

Ostrava MSK Ostrava Poruba Molten Rehband Mol liga Ha-vel Joma Genetrix JS Property Invest ALVI CZ a.s. Národní sportovní agentura Český svaz házené Seyfor G&E Trading Vodotech Aqualia InBido Pod Zofinkou

PLAY OUT 2024

Tým Z V R P Scóre B
1.DHK Zora Olomouc4103128:13123
2.DHC Plzeň321094:9020
3.Handball club Zlín5212150:14613
4.DHC Sokol Poruba4202119:12410

Nejlepší střelkyně