Aktuality

ZAČÁTEK SEZÓNY JE TADY, PORUBA PŘIVÍTÁ V NEDĚLI MOST

30.8.2023, 22:31

Jak jsme již psali, porubská házená slaví letos 50 let od založení a první utkání nové sezóny zahajují ostravské házenkářky v neděli 3.9. v 16:00 hodin v hale Sareza se soupeřem z nejtěžších, mosteckými Černými Anděly. Lepší oslavu házené si snad ani nelze přát. Snad ještě plnou halu, v ní pořádně bouřlivou atmosféru a vítězství domácího týmu. Zda tomu tak bude, se můžete přesvědčit spolu s námi. Přijměte tedy touto cestou naši pozvánku.

 

Těsně před začátkem MOL ligy 2023/2024 jsme vyzpovídali šéfa porubské házené Jana Zezulčíka.

 

Honzo, začátek sezóny je tady. Ta minulá se moc nepovedla. Co čekáte v Porubě od té nové?

„Minulá sezóna se výsledkově nevyvedla, vnímám ji však jako investici do těch budoucích. Prostor a herní zatížení dostaly naše mladé hráčky a věřím, že v této sezóně se nasbírané zkušenosti projeví. Očekávám, že navážeme na naše solidní výkony ze závěru sezóny a doufám, že výsledkově bude ta letošní výrazně lepší."

 

Kádr se nijak zásadně nezměnil, jak tedy z tvého pohledu vypadá?

„Vnímám jako velkou výhodu, že kádr zůstal bez výraznějších změn. Z hráček, které neskončily herní kariéru ze zdravotních či rodinných důvodů již v průběhu sezóny, skončila pouze Markéta Prašivková. Do své obvyklé formy se po zranění vrátila Adéla Baumbachová, bohužel v posledním přípravném turnaji utrpěla další zranění, tentokrát zlomeninu palce a bude nám na začátku sezóny opět chybět. Na pozici brankářky a spojky se s námi připravují dvě nové hráčky Maryna a Anastasiia, které by měly přinést do týmu zkušenosti, kvalitu a zvýšení konkurence. Jejich nasazení je nyní otázkou dotažení náležitostí mezinárodních přestupů."

 

První utkání MOL ligy s několikanásobným vítězem Interligy, Mistrem ČR. A druhé o týden později v Michalovcích. Další z ambiciózních týmů nejvyšší soutěže. Co říkáš na tento los?

„Oba dva týmy jsou velice silné, jedná se o dlouhodobě nejúspěšnější celky a řadí se mezi favority celé soutěže. U obou došlo v minulé sezóně k nenaplnění cílů a v té letošní se budou chtít vrátit na mistrovské pozice. Zároveň v obou dvou týmech došlo k velkému počtu změn, odchodů a příchodů. Utkání s těmito soupeři na začátku soutěže tak může být výhodou, dokud se sehranost jejich hráček úplně neprojeví. Věřím, že v obou utkáních můžeme být důstojným soupeřem a určitě se popereme o každý míč a pokusíme se jim vstup do sezóny znepříjemnit."

 

Házená v Sokole Poruba slaví letos 50 let od založení. Co víš o historii a jak dlouho ty sám působíš v Porubě?

„Porubskou ženskou házenou vnímám asi 25 let, tedy polovinu její historie, kdy jsem jako hráč Sokolu Ostrava absolvoval přátelská utkání proti děvčatům z Poruby. Osobně se podílím na činnosti Sokolu Poruba jako trenér a funkcionář cca 10 let. Vnímám ikony Porubské házené, které jsem poznal a bohužel již nejsou mezi námi, i ty, které jsou neustále aktivními členy či stálými a věrnými fanoušky a podporovateli oddílu házené."

 

Kde bys porubskou házenou rád viděl v dalších letech?

„Máme stanoveny dlouhodobé cíle a filosofii rozvoje oddílu. Velký důraz je nutné stále klást na výchovu mládeže, která je pro nás zásadní a klíčová. Snažíme se zlepšovat komunikaci navenek a rozvíjet spolupráci s partnery, která je zase zásadní pro možnosti růstu A týmu. Rád bych, aby se naše „Áčko" vrátilo na pozice pravidelného účastníka bojů play off a jedním z cílů a zároveň podmínkou růstu, je výstavba nové sportovní haly."

 

Máš ještě něco na srdci, co bys rád vzkázal porubským fanouškům?

„Rád bych je poprosil, aby si našli cestu (nejen) na domácí utkání a podpořili naše děvčata. Holky poctivě makají, připravují se na každý zápas a podpora z hlediště je pro ně důležitá. Pro letošní sezónu jsme vyšli fanouškům vstříc a domácí utkání odehrajeme ve většině případů v neděli v 16 hodin, takže po návratu z víkendu je zvu na házenou, kterou se naladí na další pracovní týden (úsměv)."

 

Děkujeme za rozhovor a držíme palce.

 

Utkání se tedy hraje v neděli 3.9.2023 v 16:00 v hale Sareza a do haly zveme všechny příznivce sportu, bývalé hráče a hráčky, trenéry a trenérky porubské házené. K nahlédnutí bude původní kronika oddílu házené s velkým množstvím fotografií.

 

Utkání bude jako vždy také ke shlédnutí na tvcom.cz ZDE

Ostrava MSK Ostrava Poruba Molten Rehband Mol liga Ha-vel Joma Genetrix JS Property Invest ALVI CZ a.s. Národní sportovní agentura Český svaz házené Seyfor G&E Trading Vodotech Aqualia InBido Pod Zofinkou

PLAY OUT 2024

Tým Z V R P Scóre B
1.DHK Zora Olomouc200263:6921
2.DHC Plzeň220067:6319
3.DHC Sokol Poruba320191:8910
4.Handball club Zlín310289:8910

Nejlepší střelkyně