Aktuality

ČESKÉ JUNIORKY SE PROBOJOVALY NA MS 2024 A ČTYŘI PORUBSKÉ HRÁČKY BYLY U TOHO

26.7.2023, 0:01

Příprava na novou sezónu už je v plném proudu, ale my se ještě tímto vrátíme na začátek července. To proběhlo v Rumunsku juniorské Mistrovství Evropy v házené žen a v týmu nechyběly naše čtyři hráčky - Karolína Rajová, Kristina Rajová, Klára Ulmanová a Patricie Wizurová. Předturnajové ambice reprezentačního týmu vedeného trenérem Dušanem Polozem byly vysoké. V základní skupině měly Češky Dánsko, Černou Horu a Severní Makedonii. Plán byl postoupit ze skupiny a zahrát si tak o 1. - 8. místo a zajistit si postup na Mistrovství světa 2024. Postup na MS zajišťovalo také umístění do 13.místa.

 

Češky zahájily Euro s Dánskem, soupeřkami z nejtěžších. Bohužel se papírové předpoklady vyplnily a Dánky vyhrály (26:36). Naše holky pak prohrály i s Černou Horou (25:29) a věděly, že pokud chtějí na MS, musí porazit Makedonky. To se podařilo (29:24), také zásluhou skvěle chytající Patricie Wizurové, ale jistou účast na MS ještě stále neměly. Ze třetího místa ve skupině postoupily do jedné ze skupin, kde se bojovalo o 9.-16.místo.

 

V prvním utkání narazily na houževnaté Srbky, se kterými po první půli naše holky prohrávaly 8:14. Do druhé poloviny však Češky vletěly a ukrajovaly kousek po kousku náskok soupeřek. Vyrovnat na konečných 19:19 se povedlo po domluvené kombinaci Karolíně Rajové tři vteřiny před koncem utkání, a šance na postup na MS stále žila. Druhé utkání v této skupině, velmi důležité, odehrály holky s Norkami, na které hned od začátku vletěly a nedaly soupeřkám šanci. Zvítězily 31:23 a celý tým a my s ním, se mohl radovat z vytouženého postupu na MS, které se bude konat příští léto v Severní Makedonii.

 

V konečné skupině o 9.-12.místo už juniorky bohužel nevyhrály. Porazily je Nizozemky (21:28) a Němky (22:36) a na Euru se tak umístily na konečném 12.místě. Tým si tak splnil jeden ze dvou úkolů a to postup na MS. Nás těší porubská stopa v týmu. Patricie Wizurová byla nepostradatelnou oporou v bráně, kdy dokonce v utkání se Severní Makedonií byla oceněna jako nejlepší hráčka utkání a také se dokonce dvakrát zapsala do střeleckých tabulek. Karolína Rajová řídila většinu utkání ze střední spojky a krom zisku několika sedmimetrových hodů, nasázela soupeřkám 15 branek. Klára Ulmanová měla nelehký úkol, střídala většinu utkání do obrany, kde byla důležitou oporou týmu. Do útoku se dostávala méně, ale i přesto vsítila 6 gólů. Kristina Rajová byla na palubovce nejméně času z našich holek, ale určitě se neztratila. Hrála většinou na pravé spojce nebo křídle a skórovala celkem 5 krát.

 

Holky dostaly po Euru zasloužené volno, ale už nyní se zapojily do přípravy s týmem žen, kdy je čeká náročná interligová sezóna.

Všechny čtyři reprezentantky jsme po Euru malinko vyzpovídali. Jak se jim na Euru líbilo a jak hodnotí své výkony.

 

Patricie: „Se svým výkonem nejsem úplně spokojená, byly tam ale i zápasy, které se povedly, jako bylo utkání s Norskem nebo Severní Makedonií. Určitě jsem opět nabrala plno zkušeností a budu na sobě dál pracovat."

 

Karolína: „S naším celkovým umístěním nejsme nikdo moc spokojení. Náš cíl byl dostat se do top 10, což se nám bohužel nepovedlo. Takže za mě hořkosladké umístění, protože jsme se dokázaly kvalifikovat na MS. Soupeř, proti kterému se nám nejlépe hrálo, bylo určitě Norsko. Celou dobu jsme si na ně věřily a dokázaly jsme proti nim zahrát pěknou házenou. Se svým výkonem jsem v celku spokojená. S novou pozicí v týmu jsem se dokázala myslím poprat a v každém dalším zápase jsem se cítila jistěji. Myslím, že všechny jsme si z těch zápasu něco vzaly a určitě to jsou důležité zkušenosti do budoucna."

 

Klára: „Na Euru jsem chodila hlavně do obrany a svůj výkon nejsem schopna sama úplně zhodnotit. Každopádně tam byly dobré i špatné momenty. Nejhůře se mi hrálo proti balkánským týmům a nejlepší zápas byl určitě proti Norsku."

 

Kristina: „Se svým výkonem jsem docela spokojená, i když vím, že tam byly i chyby, ale těmi se člověk učí. Tak snad už je příště neudělám. Na Euru jsem hrála spíše na pravé straně, kde tady v Porubě tolik nehraju. Ale musím říct, že jsem si docela rychle zvykla."

 

Jaká byla organizace Eura? Přece jen jste tam strávili dost času.

 

Kristina: „Vše bylo super. Haly, ubytování a regenerace, vše probíhalo, tak jak mělo a bylo o nás hezky postaráno. Taky jsme byly rády, že dorazilo i několik našich fanoušků, za což jsme byly moc rády."

 

Jak jsme zmínili, příští rok váš čeká Mistrovství světa. Jak se těšíte a jaké týmy byste rády viděly v roli soupeřek?

 

Klára: „MS se bude hrát v Severní Makedonii. Konalo se tam vloni Mistrovství světa dorostenek, kde už většina holek z týmu byla. Já bych si upřímně ráda zahrála proti nějakému asijskému nebo africkému týmu, protože to je určitě odlišný styl hry oproti evropským soupeřkám."

 

Všem čtyřem hráčkám děkujeme za reprezentaci a přejeme do další kariéry mnoho sil. Podrobnější informace o všech utkáních a hodnocení hlavního trenéra najdete na webu ČSH ZDE .

 

Foto: ČSH

 

 

Ostrava MSK Ostrava Poruba Molten Rehband Mol liga Ha-vel Joma Genetrix JS Property Invest ALVI CZ a.s. Národní sportovní agentura Český svaz házené Seyfor G&E Trading Vodotech Aqualia InBido Pod Zofinkou

PLAY OUT 2024

Tým Z V R P Scóre B
1.DHK Zora Olomouc200263:6921
2.DHC Plzeň220067:6319
3.DHC Sokol Poruba320191:8910
4.Handball club Zlín310289:8910

Nejlepší střelkyně