Aktuality A-tým

KVALITNĚ ODMAKANÝ TÝDEN A PRÁCE S VIDEEM

31.1.2023, 21:29

Pozorným fanouškům neuniklo nedávné rozšíření realizačního týmu o mladého sympatického muže. Je jím bývalý brankář KH Kopřivnice Petr Chalupa, který z Kopřivnice také pochází a kde i házenkářsky vyrostl. Nyní má na starost porubské brankářky. Prozradil nám, jak se ocitl v Porubě, něco o sobě i o blížícím se utkání s Plzní.

 

Petře, nejdříve nám prosím prozraď něco o svých házenkářských úspěších.

„Měl jsem štěstí, že jsem byl součástí kopřivnické „zlaté generace", se kterou jsme vyhráli snad vše, co se dalo. Zároveň jsem byl i členem mládežnické reprezentace. Zúčastnil jsem se i dvou vrcholných akcí - ME dorostenců 2012 a otevřeného ME ve Švédsku 2013. V mužské kategorii jsem byl pak deset let součástí extraligového týmu KH ISMM Kopřivnice, kde jsem tvořil stabilní dvojici s postrachem extraligových střelců Markem Žingorem. Zároveň se posledních 5 let věnuji tréninku mladých brankářů."

 

Pojďme z Kopřivnice do Ostravy. U týmu Poruby nejsi dlouho, jak se zrodila spolupráce? A jak se ti s holkami, brankářkami pracuje? Vidíš nějaký zásadní rozdíl v chytání holek a kluků?

„Nejprve bych chtěl pozdravit všechny porubské fanoušky (úsměv)! Naše vzájemná spolupráce se zrodila díky souběhu více okolností. Již během aktivní kariéry jsem začal pískat a při řízení utkání mužů z Trnávky mě oslovil vedoucí družstva Sokolek Kuba Demel, který za tamní družstvo nastupuje, zda bych neměl chuť a čas, věnovat se brankářkám Poruby, jelikož mé brankářské časy jsou již díky zdravotním problémům minulostí. I když času není mnoho, aktuálně máme se ženou ani ne půlroční dcerku, tak faktor chuti převládl a já na tuhle velkou výzvu kývl. Jsem za to rád, protože všechny tři brankářky jsou super holky. V celkovém pojetí ženské házené oproti mužské nějaké rozdíly samozřejmě vidím, jedná se ale spíše o hru v poli a pak zejména o „náladové rozpoložení" hráček (úsměv). Co se brankářek týče, tak určitě technikou to odlišné je, ale chytání je stále chytání, základní princip se nemění. Společně se to snažíme jen lehce „učesat". Když to shrnu, práce s holkami mě skutečně baví, našel jsem zde tři perfektní gólmanky, z nichž každá je stylově jiná, mají chuť na sobě pracovat, což je základ úspěchu a dávají dohromady trojici s velkým potenciálem."

 

V posledním utkání s Olomoucí chytala Adéla Hřebejková skvěle. Plnila tvé pokyny, podle přípravy na Olomouc?

„Chytání na vrcholové úrovni je o precizní přípravě na každý zápas, nastudování soupeřek. Tady se snažím s holkami hodně pracovat. Nastříhám jim video se střelkyněmi soupeře, to mají za úkol si nastudovat, vypsat své poznámky a pak si vše následně společně probereme, případně doplníme. Takže ano, určitě jsem ji k zápasu něco svého řekl, ale vůbec si nechci připisovat zásluhy, ty patří jen a jen Adéle a samozřejmě celému týmu. Nic nepodcenila a připravila se na jedničku. Obecně práce s holkami je super, protože i když tentokrát zářila Adéla, je skvělé, že v záloze jsou další dvě holky, které mohou zazářit kdykoliv jindy. Kvality na to mají všechny."

 

Teď čeká holky z Poruby další domácí utkání, tentokrát s Plzní. Na koho nebo co se připravit?

„Příprava bude obdobná. Kvalitně odmakaný týden a práce s videem. V tomhle to má asi každá brankářka v MOLce stejné. Samotná Plzeň má tým disponující kvalitními spojkami, které se rozhodně nebojí pustit to z dálky. V hlavách by však neměla být pouze Plzeň. Mnohem podstatnější je pilování detailů, o kterých se s holkami bavíme, a na kterých se snažíme pracovat. To by měl být hlavní cíl každého tréninku. Uvažovat o každém jednom zákroku a posouvat se. Pak nepochybuji, že budou vítězství přibývat frekventovaněji (úsměv)."

 

Děkujeme za rozhovor a držíme palce jak v práci s porubskými brankářkami, tak tobě samotnému přejeme zdraví a rodinnou pohodu.

 

Utkání s Plzní se hraje opět v hale Sareza tentokrát v sobotu 4.2. od 16:00 hodin. Případně jej můžete sledovat na tvcom.cz ZDE

 

 

Ostrava MSK Ostrava Poruba Molten Rehband Mol liga Ha-vel Joma Genetrix JS Property Invest ALVI CZ a.s. Národní sportovní agentura Český svaz házené Seyfor G&E Trading Vodotech Aqualia InBido Pod Zofinkou

PLAY OUT 2024

Tým Z V R P Scóre B
1.DHK Zora Olomouc100129:3321
2.DHC Plzeň110031:2917
3.Handball club Zlín210161:5810
4.DHC Sokol Poruba210160:618

Nejlepší střelkyně