Aktuality A-tým

ENERGIE PORUBSKÉHO MLADÉHO TÝMU JE NAKAŽLIVÁ

25.8.2022, 15:09

Jak jsme avizovali, přinášíme rozhovor s naší posilou v letošní sezóně, portorickou reprezentantkou, zkušenou hráčkou Sheilou Hiraldo.

 

Sheilo, jak dlouho hraješ házenou a kdo tě k ní přivedl?

„Házenou jsem začala hrát, když mi bylo 9 let. Celkově se ji věnuji již 24 let, z toho 16 let hraji za národním tým Portorica. Člověk, který mě k samotné házené přivedl, byla moje učitelka tělocviku na základní škole, Minerva Rodríguez. Byla to také trenérka klubu, kde jsem začala hrát."


Kde jsi hrála předtím, než jsi přišla do Poruby?

„První klub, ve kterém jsem kdy hrála, byl v mé rodné zemi a jmenoval se Club Metropolitano Balonmano Gigantes. Trénovala mě již zmiňovaná učitelka. Poté jsem si zahrála v zahraničních klubech ve Francii (Guadalupe), Itálii (Handball Flavioni Civitavecchia) a Španělsku (Santander a Zonzamas Cicar na Lanzarote)."

 

Jaké jsou tvé největší házenkářské úspěchy?

„Mezi mé nejlepší zážitky patří účast na Mistrovství světa 2015 v Dánsku, kdy se můj národní tým poprvé kvalifikoval. A další úspěch byl, když jsme v roce 2017 vyhráli mistrovství Nor.Ca (North and Caribean Championship)"

 

Co nám můžeš prozradit o sobě? Rodina, kamarádi, koníčky...

„Jsem nejstarší ze tří sourozenců, mám dva mladší bratry. Vychovala nás moje máma a od určitého věku jsem ji s bratry pomáhala. Rodina je pro mě na prvním místě a sdílím s nimi úplně vše. První sport, který jsem hrála, byl basketbal a tak jsme ho hráli i doma. Můj bratr hrál chvíli baseball a šerm. Ale po chvíli jsem je dostala k házené, takže jsme teď taková házenkářská rodina. Další důležitá věc je ta, že jsem v házené našla i lásku a jsem v dlouholetém vztahu s Edwinem Brito, který už pár let působí v Kopřivnici. Mezi mé koníčky patří sledování Netflixu a hraní na Playstationu, kde nejradši hraju sportovně založené hry. Tady jde poznat, že jsem vyrůstala s kluky (smích). Také miluji avokádo, sbírám i věci, které mají avokádo na sobě (úsměv) a ještě miluju kávu."

 

Měla jsi už čas si projít Ostravu? Jestli ano, líbí se ti?

„Zatím jsem ještě neměla tolik času, ale jakmile to půjde, Ostravu určitě prozkoumám. Jediné, co vím, je to, že jde o velké město s bohatou historií."

 

Jak jsi přestoupila do České republiky, konkrétně do Poruby? A proč?

„Jak jsem už psala, můj přítel hraje už nějakou dobu tady v České republice, zatímco já jsem hrála v jiných zemích. Po dlouhou dobu jsme se snažili najít klub ve stejné zemi, abychom si byli blíže a Poruba byla nejlepší volba."

 

Už se učíš česky? Jak komunikuješ s týmem a trenérem?

„Tohle je docela vtipné. Angličtina mi moc nejde, ale něco málo rozumím. Můj mateřský jazyk je španělština, takže tímto docela vycházím ze své komfortní zóny. Holky a trenér se mnou většinou komunikují v angličtině a některé, které umí, tak trochu ve španělštině. Jinak už znám i pár českých slov, akorát ta výslovnost je horší. Je vtipné, když mi řeknou, ať povím něco česky a já to vyslovím úplně jinak. Ale i tak se plánují češtinu naučit a doufám, že časem budu už mluvit plynuleji."

 

Jak na tebe působí porubský tým, jeho úroveň, hráčky...?

„Holky jsou mladé a talentované. Líbí se mi jejich energie, je to velice nakažlivé."

 

Děkujeme za rozhovor, přejeme hodně úspěchů a ať se Ti v Ostravě líbí.

 

(Foto: Štěpánka Czyžová)

 

Ostrava MSK Ostrava Poruba Molten Rehband Mol liga Ha-vel Joma Genetrix JS Property Invest ALVI CZ a.s. Národní sportovní agentura Český svaz házené Seyfor G&E Trading Vodotech Aqualia InBido Pod Zofinkou

PLAY OUT 2024

Tým Z V R P Scóre B
1.DHK Zora Olomouc100129:3321
2.DHC Plzeň110031:2917
3.Handball club Zlín210161:5810
4.DHC Sokol Poruba210160:618

Nejlepší střelkyně