Aktuality A-tým

I LETOS CHCEME PLACKU!

15.7.2021, 8:51

Většina interligových a extraligových týmů tento týden zahájila přípravu na sezónu 2021/2022. Ne jinak je tomu v Porubě. Se začátkem sezóny si tak nejen fanoušci ostravské házené kladou otázku, kdo povede tým, či jaké budou změny v kádru. Tyto, i další otázky jsme položili šéfovi porubského družstva Janu Zezulčíkovi.

 

Honzo, tým již začal trénovat na novou sezónu s kondičním trenérem, otázkou zůstává post hlavního kouče po odchodu Iva Vávry? Kdo tedy povede tým v nové sezóně?

V nové sezóně povede tým trenér Aleš Trojka s asistentem a trenérem brankářek Honzou Novákem. Dále věřím, že se nám podaří zrealizovat příchod trenéra Boryse Petrovského, který by s nimi vytvořil trenérské trio. Jedná se o trenéra ukrajinské národnosti se zkušenostmi z nejvyšších soutěží i reprezentace, který již v minulosti v Porubě působil u dorosteneckých složek, a máme s ním ty nejlepší zkušenosti. Procesním problémem je skutečnost, že Ukrajina patří mezi tzv. třetí země a je nutné zajištění zaměstnanecké karty. To je relativně složitý a časově náročný proces, i ve vztahu k současné vlně pandemie a problémem s překračováním hranic apod. K realizačnímu týmu dále patří kondiční trenér Honza Musil, fyzioterapeut Zdeněk Guřan, masér týmu Milan Uher, lékař týmu Roman Madeja a vedoucí družstva Přemysl Blaha.

 

Po úspěšné sezóně odešla Míša Konečná, jak vypadá kádr? Čeká tým ještě nějaká změna? Ať už se týká odchodu nebo příchodu.

Míša má před sebou ohromnou výzvu v klubu s těmi nejvyššími ambicemi v jedné z nejlepších světových lig. Jsme velice hrdí na skutečnost, že z Poruby vedou cesty do nejlepších evropských klubů a toto je jedním z našich klubových cílů - připravovat děvčata tak, aby byla schopná hrát v těch nejlepších klubech a soutěžích. S odchodem Míši musíme samozřejmě reagovat zejména na změny v obranné fázi, kde byla Míša velkým pilířem. Nějaké vize a varianty máme a budeme je zkoušet v herní přípravě.

Ukončení sportovní kariéry nám ohlásila dlouholetá opora Barbora Planková (Mýlková). Ačkoli jsme do poslední chvíle věřili, že její rozhodnutí bude pokračovat, byli jsme na tuto variantu připraveni a důvodům rozumíme. Chtěl bych tímto Báře poděkovat za dlouholetý přínos v týmu a doufám, že budeme nadále spolupracovat.

Tyto dva odchody jsou však jedinými a zbytek týmu zůstává pohromadě. Navíc se podařilo domluvit na jednom novém příchodu na post střední spojky a jednom staronovém návratu, které považuji za velmi důležité. Jedná se o dvě zkušené hráčky, které mají velmi správně nastaven přístup k tréninkovému procesu a házené jako takové a věřím, že budou velkou posilou jak na hřišti, tak mimo něj. Jmenovité představení hráček provedeme samostatně.

Samozřejmě jsem velice rád, že se nám podařilo dohodnout na pokračování spolupráce s hráčkami, kterým končily smlouvy, zejména po výborných výkonech v MOL lize i reprezentaci s Hankou Mučkovou a rovněž s dlouhodobým článkem reprezentace Petrou Tichou, které budou patřit stejně jako v předchozím ročníku k oporám týmu. Dále jsme samozřejmě zapojili do kádru talentované dorostenky.

 

Jaké jsou vize a cíle do nové sezóny?

Vize, nebo možná spíše koncepce zůstává od mého příchodu stejná. Jedná se o dlouhodobý plán a nastavené směrování. Vše se opírá o kvalitní práci s mládeží, dorosteneckými složkami, jejímž vrcholem je družstvo žen reprezentující město Ostravu a Moravskoslezský kraj v nejvyšší soutěži. Snažíme se navázat na úspěchy Poruby z let minulých, ale více přitom sázet na vlastní odchovankyně. Loňská sezóna, která začala ziskem bronzu ve Final4 Českého poháru a byla ukončena ziskem bronzových medailí v národním play off nám ukázala, že se jedná o cestu správnou, ve které chceme dále pokračovat.

Za velmi důležité pak považuji prohlubování spolupráce mezi naším oddílem a municipalitami - jak městem Ostrava, tak Moravskoslezským krajem, kdy nyní dochází i ke vzniku házenkářské akademie, které jsme jako oddíl hrající ve všech složkách nejvyšší soutěže, nedílnou součástí, tak rozvíjení spolupráce se vzdělávacími institucemi všech složek školství - od základních škol, na kterých provozujeme sportovní kroužky, tak rozvíjející se spolupráci např. se sportovním gymnáziem v Ostravě, kde máme možnost studia našich hráček, tak také díky krajskému trenérovi Rastislavu Trtíkovi prohloubení spolupráce a rozvoj oboru trenérství na Ostravské univerzitě. Věřím, že toto jsou důležité kroky k tomu, aby děvčata byla motivována ke sportu a házené právě v Ostravě a díky kterým jim můžeme nabídnout nejen profesionální přístup a zázemí v oddíle, ale i při jejich studiu a vzdělávání.

Cíle pro tuto sezónu pak máme stejné jako v té minulé. Chceme se prezentovat atraktivní a bojovnou házenou. Být ve všech utkáních důstojným soupeřem a porvat se o všechny body. Po předvedených výkonech týmu v play off nyní vím, že jsou děvčata schopná hrát jako tým, bojovat o každý míč, o každý metr hřiště, o každou ubráněnou situaci. To je nastavení, které je v kolektivním sportu velice důležité a které mi chybělo v některých utkáních v loňské sezóně. A samozřejmě, že i v této sezóně chceme placku (úsměv).

 

Co říkáš na obsazení MOL ligy, nováčky Kynžvart a Stupavu, případně polský Chorzow?

Nemám jasně vyhraněný názor na počet družstev v MOL lize a způsob doplnění soutěže. Vidím zde pozitiva i negativa. Soutěž bude náročná vzhledem k počtu 14ti účastníků, minimu volných víkendů k regeneraci jak fyzické tak psychické. Některá děvčata, která jsou například členkami reprezentačních družstev, nemají po celý rok pořádně volno, protože skoro každý víkend je buďto Mol liga, český pohár či akce reprezentace. Spousta našich děvčat k tomu pracuje a studuje, takže se dostávají do časově náročného kolotoče. Lázně Kynžvart jsou pro nás asi nejvzdálenější destinací, Chorzow i Stupava jsou pak co do vzdálenosti přijatelnější. Účast polského družstva může být  také marketingově zajímavá. Stupava je čtvrtým slovenským týmem po odstoupení Prešova, kdy toto je minimum stanovené pro MOL ligu. Zařazení Kynžvartu do soutěže je pro českou házenou logickým a přínosným krokem, pro nás jako Porubu již tak výhodným není, ale každopádně se těšíme na dalšího soupeře, kdy je nám známo, že v Kynžvartu již dlouhodobě s týmem kvalitně pracují a tento je pro tuto sezónu výrazně posílen.

 

Honzo, chtěl bys ještě závěrem něco doplnit, na co jsem se nezeptala, a máš na srdci?

Určitě bych chtěl předem pozvat minimálně na domácí utkání naše fanoušky a ostravské příznivce házené, kterým byla většina loňské sezóny odepřena, a pevně doufám, že se situace kolem Covidu uklidní a všichni budeme moct sportovat a hrát, především už i naše mládež.

 

 

Ostrava MSK Ostrava Poruba Molten Rehband Mol liga Ha-vel Joma Genetrix JS Property Invest ALVI CZ a.s. Národní sportovní agentura Český svaz házené Seyfor G&E Trading Vodotech Aqualia InBido Pod Zofinkou

PLAY OUT 2024

Tým Z V R P Scóre B
1.DHK Zora Olomouc00000:021
2.DHC Plzeň00000:015
3.Handball club Zlín00000:08
4.DHC Sokol Poruba00000:06

Nejlepší střelkyně