Aktuality A-tým

"Náš tým vnímám velice dobře, mladé holky makají a to je podle mě nejdůležitější, "

13.8.2020, 23:12

Peťo, nejprve přijmi gratulaci k nedávnému sňatku s Adamem, ať jste spolu šťastni! Teď ale pojďme k tomu, co zajímá minimálně každého fanouška ostravské házené. Tvůj návrat do Poruby. V dubnu jsi oznámila, že končíš v německé nejvyšší soutěži, vracíš se domů, chceš si najít práci v oboru a založit rodinu. Nyní se ovšem můžeme všichni těšit, že tě po pěti letech opět uvidíme na ostravské palubovce. Co nakonec rozhodlo a jak tedy vidíš svou nejbližší budoucnost?

Ahoj, moc moc děkujeme. (úsměv) Mé rozhodnutí ještě hrát se vyvíjelo postupně. Jak už jsem říkala při odchodu z Göppingenu, nemáme žádný časový plán. Vše bylo tedy otevřené s tím, že uvidíme, jak se situace bude vyvíjet. Díky plánování svatby jsem nebyla tak aktivní v hledání práce, a proto bylo možné, abych nastoupila do přípravy. Priority však zůstávají stejné, pokud si najdu práci a nebudu obojí stíhat, házená bude muset stranou. Ale samozřejmě se budu snažit udělat vše pro to, abych vše zvládala skloubit. Jsme s trenérem i panem předsedou domluvení, že se budeme snažit, aby to fungovalo.

Jak moc ovlivnila tvá případná účast na Euru 2020 rozhodnutí o návratu do Poruby?

Určitě byla účast na Euru 2020 jeden z důležitých faktorů pro to, abych ještě hrála. Přece jen je to vždy taková forma odměny a opravdu velká motivace.

V české reprezentaci už jsi jedna z těch služebně starších. Jaké byly tvé reprezentační začátky, jaké si zažila úspěchy a jaké byly tvé největší zážitky s týmem?

Na reprezentační srazy jezdím už od kadetek. Za ženy jsem si poprvé zahrála, ještě když jsem byla věkově juniorka. Měla jsem štěstí, zkušené pivotky byly tenkrát zraněné, tudíž jsem dostala šanci. Od té doby jsem na srazy žen začala jezdit pravidelněji a postupně se stala součástí týmu. Na repre jezdím moc ráda, máme super kolektiv a je to vždy příjemná změna z klubového prostředí.

Pro mě osobně je úspěch a největší zážitek každá účast na šampionátu, ať už na světovém nebo evropském. Hrát proti nejlepším hráčkám a týmům je prostě sen.

Vraťme se ještě do německého Göppingenu. V čem vidíš největší rozdíl mezi německou a českou házenou a jak vůbec hodnotíš své působení v nejvyšší německé soutěži? Případně, zda je nějaký rozdíl ve hře pivota. Musela si měnit své návyky?

Mé působení v Göppingenu hodnotím velmi pozitivně. Moc ráda na Göppingen vzpomínám a už se těším až ho zase navštívím. Byla jsem tam opravdu ve všech ohledech moc spokojená.

Hodnotit rozdíl mezi českou a německou házenou je pro mě dost obtížné. Jsem v tréninkovém procesu jen pár týdnů a liga zatím nezačala. Takže můžu vycházet jen z tréninků a z dob před mým odchodem. Obecně bych asi řekla, že je házená v Německu o něco silovější a agresivnější. Co se týká hry pivota, tak myslím, že jsem se konkrétně nic nového učit nemusela. Spíš jsem si musela zvyknout na tvrdší a agresivnější hru, a že musím o každou pozici v útoku bojovat. Také souhra s ostatními hráčkami byla velmi důležitá, ale to je v každém týmu.

Zůstaňme ještě u tvého postu - pivota, kde jsi od svých začátků, ačkoli nejsi nijak vysoká. Co bys poradila svým mladším kolegyním, na čem pracovat, aby se na pozici pivota prosadily, tak jako ty - v zahraničí a v reprezentaci?

I když by se mnou možná někdo nesouhlasil, tak si myslím, že výška na pozici pivota moc nehraje roli. S každým pivotem se dá hrát, pokud jsou hráčky sehrané a pokud si pivot umí udělat prostor.

Já osobně si myslím, že u pivota je nejdůležitější postavení. Pokud se pivot neumí správně postavit a udržet clonu, tak je pro něj mnohem obtížnější zpracovat míč a prosadit se. Také pak nevytvoří žádný prostor pro ostatní spoluhráčky. Proto je potřeba mít hodně síly a pro případnou otočku zase dostatek dynamiky. Mladým hráčkám bych poradila, aby věnovaly dostatek času tréninku síly a kondice a také tréninku výbušnosti.

V Porubě se za dobu tvého zahraničního angažmá tým vcelku proměnil. Koho si ještě pamatuješ a jak vnímáš z prvních tréninků tento omlazený tým?

Těch, se kterými jsem hrála před mým odchodem, už moc nezbylo. Jsou to vlastně jen Barča Mýlková, Hanička Maiwaelderová a Leňa Roháčková. Jinak jsem se po mém angažmá v Koblenzu a před mým odchodem do Göppingenu v letní přípravě potkala ještě s Míšou Konečnou, Hankou Mučkovou a Sisou Poláškovou. Snad jsem na nikoho nezapomněla (smích). Pár dalších holek jsem znala buď z reprezentace, nebo z doslechu. Většinu holek jsem však neznala vůbec.

Po těch pár týdnech vnímám náš tým velmi dobře. I když máme v týmu mnoho mladých hráček, tak jsou všechny opravdu šikovné a hlavně se snaží a makají. Což je podle mého názoru to nejdůležitější.

Číslo na dresu už máš vybráno? Jaké je tvé oblíbené, bylo v Porubě volné?

Ano, číslo dresu mám stejné jako před mým odchodem, tedy 11.

Vrátíme se ještě na tvé úplné začátky v Porubě. Jak si se vlastně k házené dostala a kdy jsi začala?

Před házenou jsem zkusila spoustu jiných sportů, ale žádný z nich mě neoslovil. V karate jsem ještě nemohla závodit, protože jsem byla moc mladá, ve squashi jsem pořádně neudržela raketu a bolela mě ruka a v tanečních jsem prostě nechtěla poskakovat jako „blbeček". (úsměv) No a o krasobruslení raději ani mluvit nebudu. (smích) Když mi bylo 8 let, tak mě jeden rodinný známý vzal na trénink házené a ta už mi zůstala doteď.

Co na tvůj návrat do Poruby říká Adam, nyní už tvůj manžel? (pozn.red. - také házenkář, i když už bývalý) Nechtěl by teď raději manželku doma?

Adam mě ve všem co dělám podporuje, takže nechal rozhodování ohledně házené na mě. Myslím, že celou dobu tušil, jak to dopadne. (úsměv) Určitě spolu chceme trávit více času, ale Adam je také dost pracovně vytížený, tak spolu stejně nemůžeme být tak často, jak si oba přejeme.Adam je hlavně rád, že mě uvidí hrát v dresu s jeho jménem.

Děkuji za rozhovor, a co bys chtěla vzkázat fanouškům porubské házené na závěr?

Chtěla bych naše fanoušky pozvat na finále Českého poháru, které se bude hrát příští víkend v Kutné Hoře a také na první domácí utkání MOL Ligy, které odehrajeme proti Olomouci 29.8. v 18:00 hod. v Ostravě ve sportovní hale SAREZA.

 

 

Ostrava MSK Ostrava Poruba Molten Rehband Mol liga Ha-vel Joma Genetrix JS Property Invest ALVI CZ a.s. Národní sportovní agentura Český svaz házené Seyfor G&E Trading Vodotech Aqualia InBido Pod Zofinkou

MOL LIGA 2023/2024

Tým Z V R P Scóre B
1.MŠK Iuventa Michalovce201811649:47337
2.HC DAC Dunajská Streda211713702:55635
3.DHK Baník Most211524681:56732
4.Házená Kynžvart201235619:52827
5.DHC Slavia Praha211227614:58226
6.Sokol Písek211128630:63324
7.DHK Zora Olomouc229310652:67321
8.HK Slovan Duslo Šaľa229112611:64219
9.DHC Plzeň227114635:69415
10.Handball club Zlín213216527:6708
11.DHC Sokol Poruba223019563:6466
12.HK Hodonín212019517:7364

Nejlepší střelkyně