Aktuality A-tým

"Už jsem klidnější.“

21.7.2020, 23:58

Další z letních rozhovorů je velmi zajímavý. Věděli jste, že Lenka Roháčková nechytá jen v Porubě? Kterou branku ještě brání, se dozvíte v rozhovoru s ní.

 

Leni, patříš v Porubě mezi ty služebně i věkově nejstarší a s Bárou jste v týmu od úplných začátků. Jak se cítíš v této roli?

Je pravda, že už mi táhne na 30 a holky si ze mě dělají srandu, že když občas na tréninku řeknu, že mě něco bolí, tak mi říkají - „No jo Leňa, stárneš" :D Samozřejmě to bereme s humorem. Pamatuji si, jak jsem byla v té pozici já, bylo mi 18-20 a byly tu holky starší i o 10-12 let. Rychle to uteklo a teď jsme s Bárou my ty nejstarší. Pozice mi vůbec nevadí, snažíme se předat zkušenosti, co máme a tak by to mělo fungovat.

S týmem si zažila vše, začátky v 1.lize, postup do Interligy, teď také nedohranou sezónu kvůli koronaviru. Na co máš nejhezčí vzpomínky? Nebo naopak, co se třeba nepovedlo?

Je pravda, že jsem toho s týmem zažila opravdu hodně. Co se nepovedlo, na to člověk zapomene. Nejvíce asi budu vzpomínat na mistrovskou sezónu, jediný porubský titul a na to se prostě nedá zapomenout. Chtěla bych to zažít určitě ještě aspoň jednou. Každopádně na sezóny pod trenérem Beňadíkem budu vzpomínat ráda. Pak bylo skvělé vítězství v Českém poháru, to je taky jedna z nejhezčích vzpomínek a samozřejmě evropský pohár a postup přes Elblag, to se nám povedl takový malý zázrak.

V Porubě jsi vlastně od svých úplných začátků, jaké byly? Vždy jsi byla v bráně?

Ano, v Porubě jsem od úplných začátků až doteď. I když jsem začala docela pozdě, až ve 12 letech. Předtím jsem hrála volejbal, pak přišlo rozhodování fotbal nebo házená a já si vybrala házenou a to i díky své mladší sestře, která vlastně už v Porubě hrála a já chodila koukat na její zápasy a tréninky. Na jednom tréninku mi trenér řekl, jestli to nechci taky zkusit. Chtěla jsem ale být v bráně a zrovna hledali brankářku, tak jsem neváhala a rovnou začala chytat :) Ona pak skončila a já zůstala.

V dorosteneckých letech si nakoukla do reprezentačních výběrů. Jaké akce, případně úspěchy si zažila?

Na reprezentaci vzpomínám jenom pozitivně, hlavně na kolektiv, trenéry a ty zážitky ze všech turnajů. Nejvíc budu vzpomínat na domácí Mistrovství světa juniorek, které se hrálo v Ostravě, na porubském zimním stadionu. Na ten jsem jako malá chodívala s tátou fandit porubskému hokeji a pak jsem se na stejné místo postavila jako hráčka se lvíčkem na prsou, byl to skvělý moment.

Všichni tě známe jako velice energickou a impulsivní osobu, jsi taková od malička? Přijde mi, že jsi pořád stejná, ani věkem se to nezměnilo?

Je to tak (smích). Myslím, že každý kdo mě zná, ví, že jsem emotivní a nic dopředu nevzdávám. Taková jsem odmalička. Teď už mi přijde, že jsem trošku klidnější, ale většina by určitě řekla, že to tak není.

Tví věrní fanoušci možná zaregistrovali, že chytáš i ve fotbale, resp.futsale a to dokonce na reprezentační úrovni. Jak ses k tomu dostala a kde všude tě letos uvidíme?

Ano, chytám fotbal i futsal a jsem z toho nadšená. Fotbal miluji od malička a jsem ráda, že jsem dostala tuto možnost. Momentálně jsem ve fotbale přestoupila z Brušperku do druholigového Baníku Ostrava. Chtěli bychom postoupit do nejvyšší ženské soutěže. Ve futsalu chytám za Tequilky SK Viktorie Chlebičov. Minulou sezónu jsme získali mistrovský titul.

K fotbalu jsem se dostala přes kamarádku a pak už to šlo rychle, přišla nabídka na futsal a pak pozvánka do futsalové reprezentace. To jsem vůbec nečekala, jsem za tuhle šanci vděčná a je to motivace ještě více na sobě pracovat.

S tebou už školu řešit nebudeme, spíš práci. Co máš tedy vystudováno a co tě kromě házené a fotbalu zaměstnává?

Kromě sportu masíruji v menších lázních v centru Ostravy, jelikož mám vystudován obor Masér sportovní a rekondiční. Takže kdo by chtěl, může se určitě zastavit :)

Co tvá rodina?

Má rodina mě vždy podporovala a podporuje stále, i když to se mnou občas nebylo jednoduché, protože jsem vždy chtěla být více na tréninku, než ve škole :) Oproti sestře to byl se mnou oříšek (smích).

Stíháš vůbec ještě nějaké jiné koníčky mezi prací, házenou a fotbalem?

Je pravda, že už toho času moc nezbývá, ale když se najde, tak miluji přírodu, procházky a hory, tam bych mohla chodit stále. Přítelkyně sbírá turistické známky, takže díky ní poznávám i místa, o kterých jsem ani neslyšela.

Dále ráda chodím na fotbalová utkání Baníku a také sleduji a fandím Barceloně. Ve svém rozhovoru Sisa (Polášková) zmínila Ronalda, ale v šatně už jsme si vyjasnily, koho má zmínit příště (smích). Každopádně ráda kouknu i na jakýkoliv jiný sport, ať už naživo nebo s kamarády u pivka.

Jak si zvládla „koronu", stihla si nějakou dovolenou po uvolnění opatření?

Díky „koroně" jsem měla své nejdelší volno v životě (smích). Od házené i od práce. Vlastně jsem si tu pauzu opravdu užila. Každý týden jsme byly někde na horách nebo na nějakých procházkách, bylo fajn stihnout věci, které normálně nestíhám. Možná jsem si i díky „koroně" uvědomila, jak je fajn občas zpomalit.

Dovolenou jsme s přítelkyní stihly v červnu, byly jsme na Šumavě - procházky, čerstvý vzduch, prostě relax. Takže bych si to klidně hned zopakovala (úsměv).

Ještě se vrátíme k házené, na již započatou sezónu. Jak probíhá?

Začali jsme hned na začátku července na ovále a s kondičním trenérem a následující víkend měli kondičně herní soustředění v Kopřivnici. Bylo sice krátké, ale bylo fajn, že jsme i přes pracovní povinnosti některých byly všechny spolu. Ubytování jsme měli zajištěno v hotelu Gong ve Štramberku, kde se o nás opravdu starali skvěle. Odehráli jsme i první přípravné utkání s dorostenci Kopřivnice, kde si hráčky vyzkoušely první kombinace v různých sestavách i nový obranný systém. My brankářky jsme si proti dorostencům zachytaly dostatečně (smích).

 

 

Ostrava MSK Ostrava Poruba Molten Rehband Mol liga Ha-vel Joma Genetrix JS Property Invest ALVI CZ a.s. Národní sportovní agentura Český svaz házené Seyfor G&E Trading Vodotech Aqualia InBido Pod Zofinkou

MOL LIGA 2023/2024

Tým Z V R P Scóre B
1.MŠK Iuventa Michalovce211911678:50139
2.HC DAC Dunajská Streda211713702:55635
3.DHK Baník Most211524681:56732
4.Házená Kynžvart211236647:55727
5.DHC Slavia Praha211227614:58226
6.Sokol Písek211128630:63324
7.DHK Zora Olomouc229310652:67321
8.HK Slovan Duslo Šaľa229112611:64219
9.DHC Plzeň227114635:69415
10.Handball club Zlín213216527:6708
11.DHC Sokol Poruba223019563:6466
12.HK Hodonín212019517:7364

Nejlepší střelkyně