Aktuality A-tým

Příprava na další sezónu s novým trenérem

19.5.2020, 16:22

 

MOL liga i národní play off nebyly dohrány a Final4 Českého poháru je přesunuto na srpen a to už proběhne v nových sestavách. Na Final4 a novou sezónu se porubské Sokolky připravují již s novým trenérem a v mírně obměněné sestavě. Na změny jsme se zeptali předsedy klubu DHC Sokol Poruba Jana Zezulčíka.

 

Honzo, všechny fanoušky zajímá, jaké jsou změny v týmu na novou sezónu, ať už v trenérském, či hráčském kádru.

 

Na úvod je nutné zmínit, že DHC Sokol Poruba prošel zásadní změnou již během této sezóny. Došlo ke změně ve vedení oddílu, kdy z něj z osobních důvodů odešel zakladatel a dlouholetý mecenáš oddílu pan Libor Adámek. Vzhledem k neočekávanému vývoji situace ohledně nákazy COVID 19 jsme neměli možnost mu oficiálně poděkovat za všechno, co pro oddíl vykonal. Díky jeho působení jsme v dresu Poruby mohli vidět řadu reprezentantek a bojů o medaile i v evropských pohárech. I v této sezóně jsme opakovaně mířili do bojů o medaile a k tomuto vrcholu sezóny jsme směřovali kroky, kdy jsme za nové vedení oddílu chtěli Liborovi oficiálně poděkovat před plnými tribunami. Tento vrchol však bohužel letos nenastal. Proto bych chtěl jménem oddílu alespoň touto cestou za jeho dlouholetou činnost vyjádřit díky.

Co se nové sezóny týče, zásadní změna se odehraje na postu hlavního trenéra. S trenérem Dušanem Danišem jsme se po vzájemné dohodě rozhodli ukončit spolupráci. Jedním z důvodů byl i plánovaný zdravotní zákrok. Dušanovi tak přejeme hlavně hodně zdraví, které mu umožní pokračovat v jeho dlouhodobé a úspěšné trenérské kariéře. Od nové sezóny povede tým Ivo Vávra, trenér dosud mužských týmů extraligy. Po dlouhých letech, kdy Porubu vedli slovenští trenéři je tato změna pro mnohé možná překvapením, ale je logickým vyústěním nového nastavení směrování oddílu. Ivo Vávra je trenérem z našeho regionu, který se ztotožňuje s našimi cíli a plány a zejména způsobem, jak jich dosáhnout. Trenér byl hráčkám již představen a po skončení soutěží se zapojil do tréninkového procesu, aby se s týmem seznámil ještě před zahájením letní přípravy.

 

V závěru nedokončené sezóny se u týmu objevila jako asistentka Alena Humlová, která dosud působila u žákovských kategorií. Zůstává u družstva? A co ostatní členové realizačního týmu?

 

Ano, Alena nahradila v realizačním týmu Aleše Chrastinu již v průběhu jarní části této sezóny a zůstává u týmu v roli asistentky i v nové sezóně. Zároveň bude mít v oddíle na starost dorostenky a celkovou koncepci výchovy mládeže. Naší filosofií je totiž výchova především domácích hráček, talentovaných hráček z okolních oddílů a jejich zapracovávání do interligového týmu. Toto je a bude její hlavní úkol. Kondici má pod palcem Martin Horyl a o zdraví hráček se starají lékař Roman Madeja, fyzioterapeut Zdenek Guřan a masér Milan Uher. V jednání je ještě spolupráce s trenérem brankářů Janem Novákem.

 

Dostáváme se k tomu nejdůležitějšímu, co kádr? Jaké změny nastaly?

 

Médii už proběhlo, že jedním z odchodů je přestup Veroniky Andrýskové po vypršení smlouvy do Mostu. Dále jsme po vzájemné dohodě ukončili spolupráci s brankářkou Alexandrou Krebs a pivotkou Barborou Zemanovičovou. Všem třem hráčkám děkujeme za spolupráci a výkony v dresu Poruby a přejeme mnoho úspěchů v další kariéře.

Jsem rád, že se nám podařilo prodloužit spolupráci s ostatními děvčaty, která v týmu letos působila, a kterým končily smlouvy. O některé z nich byl opravdu veliký zájem z jiných oddílů, a o to více si jejich rozhodnutí cením. Společně s děvčaty s pokračujícími kontrakty nám tak do nové sezóny zůstává zachována celá hlavní osa letošního družstva.

Jak už jsem avizoval výše, chceme v Porubě ještě více sázet na vlastní hráčky, a plně využít naši práci s mládeží, tudíž jsou do kádru zařazeny zejména odchovankyně. Většina z nich již v kádru působila v loňské sezóně. Mnohé (Šmidáková, Devátá) sbíraly úspěšně starty a zkušenosti v MOL lize, dalším bychom rádi dali více prostoru. Jedná se o hráčky r. 2001 (Bestová, Misková) a také některé hráčky r.2002 (Prašivková, Dybalová, Farářová, Kučerová, Vachtarčíková). Bude už na nich, jak budou na sobě pracovat, a jak možnost prosadit se mezi zkušenějšími hráčkami uchopí.

Zároveň věřím, že se nám podaří dohodnout na spolupráci s naší odchovankyní Petrou Adámkovou, která se vrátila do Ostravy z Německa. V nedávném rozhovoru se nechala slyšet, že házenou zřejmě přesune na vedlejší kolej a přednost dostane práce a rodina. Přesto věříme, že své zahraniční a reprezentační zkušenosti dál předá našim mladým házenkářkám a bude jim vzorem. V tomto duchu s Petrou o další spolupráci jednáme a byla by to pro nás do celé skladby týmu taková třešnička na dortu.

V současné době zvažujeme některé další nabídky a možnosti spolupráce, které se však budou ještě vyvíjet a nerad bych, i vzhledem k nejasnostem okolo vývoje situace s koronavirem, předbíhal.

 

Poslední dotaz směřuje na přípravu. Kdy začne a jak bud probíhat?

 

Kompletní tým se sešel po „koronavirové přestávce" 11.5. a bude trénovat do konce května. V červnu dáme hráčkám volno a vzhledem k přesunu Final4 na srpen začneme přípravu už na začátku července. Podrobnosti ladíme, je to rovněž otázka na hlavního trenéra. Holky to asi nerady uslyší, ale nad rámec herní přípravy se rozhodně nevyhnou letnímu nabírání kondice a síly s Martinem Horylem :-). Plánujeme, že převážně bude příprava probíhat v domácích podmínkách, dáváme dohromady harmonogram přípravy, přípravná utkání apod.

 

 

 

Ostrava MSK Ostrava Poruba Molten Rehband Mol liga Ha-vel Joma Genetrix JS Property Invest ALVI CZ a.s. Národní sportovní agentura Český svaz házené Seyfor G&E Trading Vodotech Aqualia InBido Pod Zofinkou

PLAY OUT 2024

Tým Z V R P Scóre B
1.DHK Zora Olomouc00000:021
2.DHC Plzeň00000:015
3.Handball club Zlín00000:08
4.DHC Sokol Poruba00000:06

Nejlepší střelkyně