Aktuality A-tým

Brankářka Oleksandra Krebs vyhlíží zápas se Šaľou

23.1.2020, 13:58

 

Úspěšnost brankářek by mohl klubu DHC Sokol Poruba závidět nejeden z házenkářských klubů, důkazem toho je umístění hned tří brankářek v první desítce statistik v úspěšnosti zákroků na webu Českého svazu házené. Oleksandra Krebs se v těchto statistikách pohybuje na průběžném 8. místě s bilancí 44,4100 %. Jak porubská strážkyně brány původem z Ukrajiny vyhlíží zápasy se Šaľou a čtvrtfinále Challenge Cupu si můžete přečíst v rozhovoru, kde poodkryla i své soukromí.

 

 

Poruba jede na vítězné vlně, výhry nad Veselím, Michalovcemi a Hodonínem musely celému týmu hodně zvednout sebevědomí, je tomu tak?

Jistě, z psychologického hlediska se bere vždy výhra lépe, jak prohra.

 

Výhrou nad Michalovcemi jste překvapili celou házenkářskou veřejnost. Jak k tomu došlo, věřili jste si od prvního výhozu?

Do zápasu jsme šli s tím, že na domácí palubovce nedáme soupeřkám nic zadarmo a budeme bojovat co nejdéle to půjde. Věděli jsme, že můžeme překvapit, a to se nakonec i stalo.

 

Michalovce hráli tvrdě což dokazuje i počet dvouminutových trestů a červená karta. Byla právě tato skutečnost důvodem jejich prohry?

I to bylo velké plus pro nás. V zápase ale bylo i dost jiných věcí, které nám pomohli. Tím zásadním byl fakt, že fungovala naše obrana. Osobně bych byla ráda, kdyby nám takhle fungovala co nejdéle (smích). Pomohlo nám i to, že brankářky soupeře neměly svůj den, a navíc si myslím, že nás Michalovce s ohledem na marodku v našem týmu dost podcenili.

 

Výhry nad takovým soupeřem nepřicházejí příliš často, jaké byly první reakce v šatně, šlo se pak slavit?

Žádná velká oslava nebyla, vlastně to celé skončilo v šatně.

 

Tři výhry v řadě. Ptát se, která z nich byla tou nejcennější asi nemusíme, ale přesto, která byla tou nejvíce vydřenou a naopak nejsnazší?

Pro nás je každá výhra cenná, protože každý bod je potřebný. Z mého pohledu byla dost důležitá výhra ve Veselím, protože jsme si dvěma domácími prohrami ztížili postavení v tabulce. Takže zápas ve Veselí byl jakoby nový bod zezadu. Výhra nad Michalovcemi byla naší bojovnou hrou a Hodonín spíše jako povinné vítězství.

 

Čeká vás odvetný zápas se Šaľou. Na podzim jste na Slovensku ve vyhroceném utkání prohráli rozdílem pěti branek 19:24. Na co si musíte dávat pozor při odvetě, v čem může Šaľa překvapit?

Budeme muset dělat méně chyb a mít lepší úspěšnost střelby. Problém bude možná trošku s tím, že Šaľa má rychlou první i druhou vlnu.

 

Nejlepší střelkyní soupeřek je Natália Némethová s 96 brankami, máte recept na to, jak ji znejistit a nedovolit jí skórovat? Které další hráčky bude muset porubská obrana hodně hlídat a proč?

Házená není jen o gólech. Mají dost dobrých hráček, ať už je to Racková, která dělá spoustu práce v útoku, anebo Pócsíková , která má dobru levačku z křídla, anebo i Königová, která je tvůrcem obrany a je dobrá i v útoku.

 

Do Poruby jste přišla právě ze slovenského klubu Duslo Šaľa. Bude pro vás zápas s tímto soupeřem něčím jiným, zajímavějším, než běžné ligové zápasy? Dokážete využít toho, že jste Šaľou prošla jako jejich hráčka?

Jak se to vezme, je to výhoda i nevýhoda, protože tak, jako znám já je, znají ony mě. Zápas z mého pohledu bude spíše o tom, kdo ho psychicky i takticky zvládne lépe. Pro mě osobně to ale bude zápas jako každý jiný.

 

Jak jste si zvykla na pobyt v Čechách, konkrétně v Ostravě? Líbí se Vám město? Kam nejraději chodíte za zábavou, na nákupy?

Ze začátku to byl nezvyk, protože Ostrava je dost velké město. Chvíli mi trvalo, než jsem si za volantem zvykla na některé křižovatky (smích), ale na nic extrémního si nevzpomínám. Dnes už tu mám pár kaváren, kam ráda zajdu. Nejčastěji chodím do Čauky mňauky cafe, protože mám ráda kočky, ale momentálně žádného domácí mazlíčka mít nemůžu, tak alespoň tady je to pro mě velký relax.

 

Poodkryjeme trochu z vašeho soukromí. Oleksandra Krebs nebo Alexandra Krebs, vaše jméno vídáme psané pokaždé jinak.

Původně jsem měla být s A, ale mamka říkala, že byl problém se zápisem na matrice, takže jsem musela být zapsána jako Oleksandra, což mám i v cestovním pasu, ale doma mi říkají Alexandro, to se mi i více líbí (smích).

 

Máte také přezdívku Čača? Co to znamená, od kdy se vám tak říká?

Měla jsem vždy hodně přezdívek, „Čača" byla jedna z posledních, kterou jsem mezi svými přáteli zaregistrovala. Vznikla u mého trenéra Mariana Ujhelyho, když jsem hrála v Michalovcích. V družstvu 1. ligy jsme byly dvě brankářky s fajn přezdívkami, říkali nám „Čiči" a „Čača" (smích).

 

Můžete nám prozradit, co je vaše profese?

Určitě, jsem magistra tělesné výchovy a sportu - rehabilitolog.

 

Volného času nemáte nazbyt, pokud ale nějaký je, s kým ho nejraději trávíte, při jaké činnosti?

To je pravda. Volný čas nejraději trávím se svým přítelem, který žije na Slovensku. Což znamená, že pokud máme alespoň dva volné dny jedu já za ním nebo on za mnou. Oba jsme profesionální sportovci, což znamená, že je velice těžké najít společný volný čas. Pokud ho ale najdeme rádi spolu koukáme na seriály, anebo hrajeme Backgammon.

 

Pokud si máte užít pořádný relaxační den, jak vypadá váš odpočinek?

Kniha, káva, malá procházka a podle možností třeba i masáž. Ráda kouknu na film a zaťukám si PS4. Prostě nic náročného (smích).

 

Vrátíme-li se ještě k házenkářskému programu, který vás v nejbližší době čeká, zápas se Sokolem Písek také nebude procházkou růžovým sadem. Právě Písek má na svém kontě z posledních tří zápasů dvě výhry a remízu 29:29 se Šalou. Co říkáte na kvalitu tohoto soupeře?

Písek se za poslední roky hodně zlepšil. Remízou se Šaľou nám vlastě pomohli, protože Šaľa neodskočila v tabulce, takže máme šanci zlepšit postavení v tabulce.

 

Příští víkend vás čeká boj o čtvrtfinále ChallengeCupu s katalánským soupeřem z KH-7 BM. Granollers, který ve třetím kole vyřadil běloruský Minsk. Co o tomto soupeři víte, jak probíhá příprava?

Když porazili BNTU, tak jsem mluvila s kamarádkou, která aktuálně hraje v Minsku a ptala jsem se na její názor na toto družstvo. Vím, že momentálně hrají na 7 místě z 12 družstev. Mám ale ještě v plánu kontaktovat kamarádku, která hraje ve španělské lize a optat se i jí na zkušenosti.

 

Znáte některé z hráček tohoto týmu? Podařilo se vám sehnat videa jejich zápasů, máte je nakoukaná?

Žádnou z hráček neznám, ale podle evropských webových stránek mají v týmu 6 legionářek. Určitě ano, s videi není problém, těch je na internetu naštěstí dost, já se ale na zápasy připravuji postupně abych neměla „guláš" v hlavě.

 

Vaše osobní tipy na konečné skóre zápasů se Šaľou, Pískem a katalánským KH-7 BM. Granollers?

Nerada tipuji. Se Šaľou by nám kvůli postavení v tabulce vyhovovala výhra o 5 branek. S výhledem na další zápasy bych řekla, že se budeme snažit vyhrát a předvést pěknou házenou.

 

 

Ostrava MSK Ostrava Poruba Molten Rehband Mol liga Ha-vel Joma Genetrix JS Property Invest ALVI CZ a.s. Národní sportovní agentura Český svaz házené Seyfor G&E Trading Vodotech Aqualia InBido Pod Zofinkou

PLAY OUT 2024

Tým Z V R P Scóre B
1.DHK Zora Olomouc100129:3321
2.DHC Plzeň110031:2917
3.Handball club Zlín210161:5810
4.DHC Sokol Poruba210160:618

Nejlepší střelkyně