Aktuality A-tým

JAKÉ ZMĚNY ČEKÁ PORUBSKÝ TÝM V NOVÉ SEZÓNĚ?

15.6.2022, 10:51

V úterý proběhl v Bratislavě los nového ročníku ženské interligy - MOL ligy. Sezóna 2022/2023 bude o dvanácti účastnících a bude čistě česko - slovenská.  MOLka začne první zářijový víkend a Sokolky pojednou do Stupavy. Poruba již avizovala na novou sezónu změnu na postu hlavního trenéra a tým dozná také několika zásadních změn.

Hlavní změnou jsou odchody - přestupy porubských opor - Elišky Desortové, Silvie Poláškové a Hanky Mučkové. Eliška přestupuje do Dunajské Stredy a Sisa a Hanka pak budou společně hájit barvy polského Piotrkówa. Přejeme všem třem, ať se jim v novém angažmá daří.

Házenou na hřebíček se rozhodly pověsit také zkušené a dlouholeté opory Poruby Lenka Roháčková, Hanka Maiwaelderová a Alžbeta Michalíková. V polovině sezóny ukončila kariéru také Petra Tichá.

Všem hráčkám velmi děkujeme za výkony v porubském dresu a za dlouholetý přínos ostravské házené. Přejeme vám v nové životní etapě mnoho osobních úspěchů.

 

Petru, Elišku, Sisu a Hanku Mučkovou jsme požádali o pár slov. Petra Tichá objasnila své ukončení kariéry v lednu, Eliška, Sisa a Hanka Mučková pak zhodnotily své působení v Porubě, jak se těší na nové angažmá a jak stráví chvíle volna před novou sezónou.

 

Petra:

„Už, když jsem nastupovala do uplynulé sezóny, tak jsem avizovala, že je možné, že ji nedohraju do konce. Vedení tedy o možnosti, že sezónu nedohraju do konce, vědělo a byli jsme tak domluveni. Dělila jsem svůj čas mezi práci a házenou. Kdo mě zná, tak moc dobře ví, že mě jen tak něco nevystresuje, nicméně v tomto případě to pro mě stresující bylo, a to dost. Dá se říct, že jsem se každý den honila a stresovala, zda stihnu trénink, nebo zda stihnu vše dodělat v práci. Nechtěla jsem už tedy dělat dvě věci a ani jednu ne na 100%. Nejsem zvyklá dělat věci jen na půl a takto to v tomto případě bylo. Již když jsem se do Poruby vracela, tak jsme se jasně domluvili, že práce pro mě bude na prvním místě. To ale nakonec znamenalo, že jsem nechodila na všechny tréninky, házené jsem nedávala tolik, kolik bych chtěla a kolik bych měla a práci jsem rovněž nedávala 100%. Tento režim se samozřejmě podepisoval na mé výkonnosti, což se mi nelíbilo. Také si myslím, že jsem v tomto ohledu nebyla dobrým vzorem pro mladé hráčky, které to mohly vnímat tak, že na tréninky se prostě chodit nemusí. Dalším důvodem pak bylo to, že jsem neměla absolutně žádný čas sama na sebe, na svou rodinu a kamarády, vlastně téměř na nic. Opravdu obdivuju všechny hráčky, které to takto praktikují a zvládají to. Moje priority jsou již nicméně jiné a proto jsem se rozhodla, že ukončím svou házenkářskou kariéru."

 

Sisa:

„Působení v Porubě i přes letošní nepostup do play-off hodnotím jenom pozitivně. V Porubě jsem strávila celkově, ač mi to nepřijde, 6 sezón. Přišla jsem spíš jako takové malé brněnské kuře (smích). Zrovna nedávno jsme na to s holkami vzpomínaly, Sisa co hraje na flétnu a nepomatuje si signály (smích). Tým mě ale od začátku přijal a měly jsme tady celou dobu skvělou partu a holky mi budou moc chybět. Každá sezóna byla něčím výjimečná, ale ráda vzpomínám na úplně první sezónu, kdy jsme vyhrály Český pohár a hrály semifinále Challenge cupu. Když bych to měla uzavřít, tak jsem moc ráda, že jsem před šesti lety dostala nabídku právě do Poruby. Vyrostla jsem tady v hráčku, co si věří a nebojí se vzít to na sebe, za což děkuju všem v Ostravě. A samozřejmě děkuji všem také proto, bo Ostrava je kurde fajne město (úsměv). Holkám přeji, ať se jim daří, určitě je budu sledovat a fandit jim.

Na nové angažmá do Piotrkowa se moc těším, je to pro mě nová výzva a sama jsem zvědavá, jak se s ní poperu.

Dovolenou plánujeme s přítelem po letošním šíleně náročném studijním roce spíše odpočinkově relaxační. Nejlépe někde u jezer nebo u moře v kombinaci s horskou turistikou."

 

Eliška:

„Mé porubské interligové angažmá začalo sezónou 2016/2017, kdy jsem začala trénovat v A týmu žen. Byla to pro mě pocta, když jsem dostala tuhle příležitost a chtěla jsem se samozřejmě ukázat v co nejlepším světle i se svou "Hlučínskou kličkou"(smích). Každá sezóna byla jiná a pokaždé něčím výjimečná. Mezi nejlepší bych zařadila sezónu 2018/19 a 2020/21, kdy jsme se dostaly do play off a umístily se na 3. místě. Letošní sezónu bych zhodnotila pozitivně, ačkoliv jsme si nechaly utéct začátek a tudíž si zahrály play out. Nicméně jsme si to i tak náramně užily a snažily jsme se dohrát sezónu se ctí a naplno. Holky mi budou moc chybět, takový kolektiv už nikde nikdy nebude, jsem vděčná a za všechno moc děkuji.

Od nového angažmá očekávám příjemnou změnu, ale také mám k němu velký respekt. Rozhodně se ale těším a možná pochytím i nějaká maďarská slovíčka (smích).

Na dovolenou se chystám s rodinou na Sardinii. Pak bychom chtěli s přítelem ještě někam k moři odpočinout si a zrelaxovat."

 

Hanka:

„Ještě než se dostanu k působení v Porubě, tak bych chtěla zmínit úplně mé první házenkářské začátky, které jsem poznala na hlučínském hřišti, kde jako malá jsem vůbec zjistila, co to házená je. Začínala jsem v poli, tuším na střední spojce a kupodivu mi to šlo výborně, ale byla jsem líná běhat (smích). Vše se zlomilo, když jsem přešla do Poruby, kde jsem si v bráně pár zápasů zkusila a už jsem tam zůstala. S dorostem jsme získali plno medailí a úspěchů a to jsem ještě netušila, co mě čeká (úsměv). Vždycky jsem k áčku Poruby jako malá holka vzhlížela a bylo to pro mě to nejvíce, co bych mohla dokázat a po pár letech se to podařilo. Byla jsem nejmladší, takže byl to boj a plno povinností, např. sbírání míčů a chystání pomůcek (smích). Pak přišly úspěchy, medaile, poháry. Zkrátka na Porubu mám jen ty nejlepší vzpomínky, které mi nikdo nevezme. Tato poslední sezóna asi byla co do výsledků možná nejslabší, ale přišlo zase spoustu nových holek, tým se omladil a to tak v každém sportu bývá. I když jsme si zahráli play out, tak si myslím, že i tam jsme ukázali, že jsme měli na víc.

A co čekám od angažmá v Polsku? Určitě si myslím, že mě to jak mentálně, tak fyzicky posune zase dále. Už to zkrátka chtělo nějakou změnu. Polskou ligu sleduji a určitě má větší obrátky (úsměv), snad si zvyknu a hlavně zapadnu dobře do týmu. Vše ukáže čas.

Osobně se na žádnou dovolenou nechystám, jelikož než půjdu do Polska, tak si musím vyřídit mnoho svých osobních věcí a hlavně svou práci, kde jsem byla tři roky a i tam to bude velké loučení. Každopádně určitě si udělám čas na svůj nejoblíbenější koníček a to rybaření a výlety do přírody."

 

Šéfa klubu, Jana Zezulčíka jsme se zeptali, jak vypadá kádr po tolika odchodech a zda se chystají nějaké příchody.

 

„Odchody jsou citelné, ale u všech třech odcházejících děvčat víme, že je právě tyto přestupy posunou v jejich sportovní kariéře zase o stupínek výše. V Porubě odvedly kus práce a nadešel čas, aby své házenkářské umění dále rozvíjely. Lenka, Hanka a Bety se rozhodly kariéru ukončit, ale zůstávají v Ostravě a věřím, že se v Porubě, minimálně na tribuně budeme dále vídat. Všem velmi děkuji za odvedené výkony a přeji jim pevné zdraví a štěstí v osobním životě.

Kostru týmu tak budou tvořit zkušené Míša Konečná, Adéla Baumbachová a Ivana Salašová, které budou obklopeny mladými odchovankyněmi Sokola. O nějakých zkušených posilách jednáme, ale jména si zatím nechám pro sebe."

 

Tým nyní čeká krátký tréninkový blok a seznámení s novým trenérem, opět volno a začátkem července pak naplno začne příprava na novou sezónu. Věříme, že nám zůstanou fanoušci věrni a budou náš mladý tým hnát dopředu.

 

Více o novém ročníku si můžete přečíst na svazových stránkách ZDE

 

 

Ostrava MSK Ostrava Poruba Molten Rehband Mol liga Ha-vel Joma Genetrix JS Property Invest ALVI CZ a.s. Národní sportovní agentura Český svaz házené Seyfor G&E Trading Vodotech Aqualia InBido Pod Zofinkou

PLAY OUT 2024

Tým Z V R P Scóre B
1.DHK Zora Olomouc00000:021
2.DHC Plzeň00000:015
3.Handball club Zlín00000:08
4.DHC Sokol Poruba00000:06

Nejlepší střelkyně