Aktuality A-tým

Před zápasy nebývám nervózní, spíše cítím takové příjemné napětí, říká pivotka Michaela Konečná

1.2.2020, 15:46

 

Hráčkou s největšími mezinárodními zkušenostmi v současném mladém porubském týmu je talentovaná 21-letá pivotka Míša Konečná, která brzy dosáhne na dvě desítky startů v českém seniorském národním týmu. Míša s národním týmem absolvovala také poslední evropský šampionát ve Francii a byla rovněž u porubského tažení do semifinále Challenge cupu v sezóně 2016/17. Míša začínala s házenou v Hlučíně, ještě v mládežnických kategoriích přešla do porubského Sokola a v sezóně 2015/16 dostala šanci také v ženském A-týmu Poruby, jejíž dres hájí od té doby až dodnes.

 

Míšo, jak vzpomínáš na své začátky v porubském A-týmu?

Samozřejmě ráda. Měla jsem velkou výhodu, že jsem do týmu naskočila po odchodu Petry Adámkové do Bundesligy a stala jsem se tak v podstatě jako nováček hned druhou pivotkou vedle Evy Minárčikové. Jak všichni vědí, tak Eva hrála na tomto postu společně se mnou v Porubě až do loňské sezóny, takže jsem se mohla učit od ní, což mi hodně pomohlo. Všichni známe Evu jako výbornou hráčku, která navíc řadu sezón hrála i ve slovenské reprezentaci a navíc je to výborný člověk, takže jsem začátky v seniorské kategorii měla díky ní o hodně snazší (a všichni v Porubě jsme s Evou stále v kontaktu a rádi na ni vzpomínáme). Postupně jsem dostávala větší herní prostor, řekla bych, že to šlo velmi plynule a relativně brzy jsem dostala i první pozvánku do českého nároďáku.

 

Jak jsi zatím spokojená s výkony porubského týmu v letošní sezóně?

Říká se, že člověk by neměl být nikdy úplně spokojený, ale myslím, že letos nám to jde zatím dobře. Máme v Porubě hodně mladý tým, rozumíme si i mimo hřiště a myslím, že jsme vytvořili dobrou partu, což nám určitě pomáhá i sportovně. Letos jsme měli relativně dobrý start do Interligy, v Challenge cupu se nám podařilo přejít přes silnou Ankaru a první menší krize na nás přišla okolo vánoc, kdy jsme doma nezvládli utkání se Zlínem a Olomoucí. Myslím, že se na nás v té době odrazila už trošku únava a navíc máme také neustále problémy se zraněními. V podstatě každá holka z kádru měla už během této sezóny nějaké menší nebo větší zdravotní problémy. Některé holky dokonce musely vynechat i několik zápasů, což také logicky týmu neprospívá. Na přelomu roku nás ale nakopla výhra se Slávií v Českém poháru a následně jsme najely na vítěznou vlnu, ve které jsme dokázaly v Interlize doma porazit Michalovce, Šaľu i Písek a venku jsme vyhrály ve Veselí. To jsou všechno velmi důležitá vítězství a my jsme se rázem vrátily do boje o interligovou medaili. Myslím, že v současné chvíli máme velmi dobrou formu, vycházíme ve hře z dobré obrany a jsem sama zvědavá, jak to dokážeme prodat proti kvalitnímu Granollers v Challenge cupu.

 

Sama říkáš, že jste se vrátily do bojů o interligovou medaili. Jak tedy vidíš vaše letošní ambice?

Rozhodně uděláme vše pro to, abychom konečně letos vybojovaly medaili v MOL lize. Samozřejmě, že vše je ještě otevřené, ale věřím, že už tu šanci nepustíme. Čekají nás sice těžké zápasy v Mostě, trojice duelů na Slovensku, kde to je vždy ošemetné a doma máme Slavii, ale rozehráno to máme hodně slušně. Pochopitelně dobré umístění v Interlize nás posune i do bojů o český titul a tam o něj chceme skutečně bojovat, to znamená, že chceme minimálně do finále. V březnu nás čeká Final4 Českého poháru, kde jsme teď sice dostaly do semifinále Most, ale věříme si na ně, vždyť už jsme je letos porazily. A co se týče Challenge cupu, tak tam nechci příliš prognózovat, kvalita soupeřů je zde velmi vysoká, ale pochopitelně bychom rády došly co nejdále, vždyť start v pohárové Evropě je vždy něco speciálního.

 

V posledních zápasech vám velmi dobře vychází tvá souhra s Bárou Mýlkovou. Čím to podle tebe je?

Tak přece jenom spolu s Bárou už hrajeme delší dobu a jsme na sebe zvyklé. Navíc Bára teď hraje v neskutečné pohodě. Má na hřišti s pozice rozehrávky neuvěřitelný přehled a myslím, že je to v současnosti nejlepší dirigent hry v celé Interlize. Na mně už potom je jenom to, abych gólově proměňovala její výborné přihrávky.

 

V zápase proti Michalovcům si se netradičně představila také v roli úspěšného exekutora pokutových hodů (sedmiček). Nebudeš teď na ně chodit častěji?

Střelkyně sedmiček jsou v každém týmu samozřejmě určené. U nás v Porubě to je práce hlavně pro Sisu Poláškovou, Elišku Desortovou a někdy i Verču Andrýskovou. S Michalovcemi to vyšlo na mě, protože Eliška s Verčou nemohly hrát kvůli zranění a Sisa jednu sedmičku neproměnila. Nezbývalo, než abych to vzala na sebe já a i k mému překvapení (úsměv) mi to šlo nad očekávání dobře. Tak možná mě teď trenéři pošlou střílet sedmy častěji a já bych se tomu ani nebránila, ale zdůrazňuji, že holky mají jinak velmi slušné procento v jejich proměňování, takže to není určitě nezbytně nutné.

 

Máš za sebou už téměř dvě desítky startů v českém národním týmu. Jsi tak vlastně porubskou hráčkou s největšími mezinárodními zkušenostmi. Co na to říkáš?

Vzhledem k tomu, že mám pořád teprve 21 let, tak to asi nejlépe vypovídá o tom, jak mladý dnes máme v Porubě tým. Je jasné, že starty za nároďák mě nesmírně pomohly posunout se výkonnostně výše. V české reprezentaci už dlouho vládne pod trenérem Bašným super atmosféra a trenér se nebojí postupně do týmu zapracovávat mladé hráčky. Navíc kromě mě už si z Poruby start za český nároďák připsaly i Verča Andrýsková, Hanka Mučková, Sisa Polášková, Eliška Desortová a Val Smetková. Je nás tam z Poruby více, z čehož mám radost a všem nám to všem také pomáhá lépe se adaptovat.

 

Jak zatím hodnotíš své výkony v reprezentaci a co tě v tomto směru čeká v nejbližší době?

Jak už jsem řekla, měla jsem štěstí, že se trenér Bašný nebojí dát šanci mladým hráčkám. Postupně to vykrystalizovalo tak, že nyní jsem už členkou užšího reprezentačního výběru, kde na pivotu hraji společně s další ostravskou odchovankyní Petrou Adámkovou. Měla jsem i trošku smůly, protože vinou zranění jsem pravděpodobně přišla o start na Mistrovství světa v Německu před dvěma lety, kde hrály holky fantasticky a postoupily až do čtvrtfinále. Na druhou stranu přišla jsem tím spíše o získávání zkušeností a nasávání atmosféry, protože na hřiště bych se ještě určitě moc nedostala jako benjamínek týmu. Úplně mně to navíc vynahradil start na Mistrovství Evropy ve Francii, což byl pro mě obrovský zážitek, i když jsem tam pochopitelně jela sbírat především své první zkušenosti. Do bojů o účast na Mistrovství světa v Japonsku jsem se už na hřišti zapojila více, a jak dobře víte, postup nám doslova protekl nešťastně mezi prsty v baráži s Černou Horou. Tak snad se někdy účasti na vysněném Mistrovství světa dočkám. Teď nás čeká v březnu zápas se silnými Švédkami v rámci kvalifikační skupiny o postup na Mistrovství Evropy. Skupinu máme dobře rozehranou, favorizované Švédky chceme každopádně potrápit a jsem přesvědčena, že postup na Evropu nám určitě neunikne minimálně z druhého místa ve skupině.

 

Hovoříme před osmifinále Challenge cupu proti španělskému Granollers. Jak vidíš postupové šance Poruby?

Los nám přisoudil nejtěžšího možného soupeře. Nedá se nic dělat a pokusíme se o postup zabojovat. Granollers je určitě velmi kvalitní tým s výbornou pivotkou a kvalitními zahraničními hráčkami, ale všechny se na zápas nesmírně těšíme. Trenér Daniš nás velmi důkladně na soupeře připravil a uvidíme, jestli se nám v prvním zápase podaří soupeřky zaskočit podobně jako předtím Ankaru. Doufáme také, že nás k tomu poženou naši fanoušci, kteří v těchto zápasech bývají vždy skvělí.  Já sama nejsem ani příliš nervózní, spíše se hodně těším, a na začátku jsou vždy šance na postup 50:50 %. Takhle do toho také půjdeme.

 

 

Ostrava MSK Ostrava Poruba Molten Rehband Mol liga Ha-vel Joma Genetrix JS Property Invest ALVI CZ a.s. Národní sportovní agentura Český svaz házené Seyfor G&E Trading Vodotech Aqualia InBido Pod Zofinkou

MOL LIGA 2023/2024

Tým Z V R P Scóre B
1.MŠK Iuventa Michalovce211911678:50139
2.HC DAC Dunajská Streda211713702:55635
3.DHK Baník Most211524681:56732
4.Házená Kynžvart211236647:55727
5.DHC Slavia Praha211227614:58226
6.Sokol Písek211128630:63324
7.DHK Zora Olomouc229310652:67321
8.HK Slovan Duslo Šaľa229112611:64219
9.DHC Plzeň227114635:69415
10.Handball club Zlín213216527:6708
11.DHC Sokol Poruba223019563:6466
12.HK Hodonín212019517:7364

Nejlepší střelkyně